ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

60 Χρόνια NASA! Ένα μακρύ ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης εξέλιξης

0

Η NASA (National Aeronautics and Space Administration) πρόσφατα συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής. Δημιουργήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958, ενώ από την 1η Οκτωβρίου του 1958 ξεκίνησε το έργο της στην εξερεύνηση του Κόσμου μας.

Το έργο της NASA παραμένει αρκετά ευρύ αυτά τα 60 χρόνια, με αρίθμητες αποστολές, προσεδαφίσεις σε ξένους κόσμους, επάνδρωση του μεγαλύτερου εργαστηρίου σε τροχιά γύρω από την Γη και πολλές ακόμα επιτυχίες, οι οποίες σχηματίζουν μια πιο σαφή εικόνα για το πως λειτουργεί το σύμπαν.

Ακολουθεί μια επιλογή από τους σπουδαιότερους σταθμούς στην ιστορία της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος.
ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Freedom 7 (1961), Apollo 11 (1969), ISS (1998)

Ξεκινώντας το 1961, η NASA στέλνει τον πρώτο αμερικανό αστροναύτη στο διάστημα (Alan Shepard), συνέχισε με το άκρως επιτυχημένο Πρόγραμμα Apollo και στέλνει τον πρώτο άνθρωπο στην Σελήνη το 1969 (Neil Armstrong), και συνεχίζει μέχρι σήμερα να επανδρώνει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ένα Εργαστήριο που βρίσκεται ασταμάτητα σε λειτουργία  τα τελευταία 20 χρόνια σε τροχιά γύρω από την Γη.

post image
Πηγή:Apollo Missions, NASA

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ

Hubble (1990), Chandra (1999), Kepler (2009)

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble μας έχει χαρίσει τα τελευταία 28 χρόνια την πιο εντυπωσιακή συλλογή φωτογραφιών του διαστήματος κοιτώντας πολύ βαθιά στον αχανή ουρανό. 9 χρόνια αργότερα, το Chandra θα συμπληρώσει το έργο του ‘κοιτώντας’ στα μήκη κύματος των ακτίνων Χ. Την τελευταία δεκαετία, το Τηλεσκόπιο Kepler σκανάρωντας τα κοντινά μας άστρα θα καταφέρει να ανακαλύψει και να μελετήσει πάνω από 3.500 εξωπλανήτες.

post image
Πηγή: Hubble Space Telescope, ΝΑSA
ROVERS ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Viking 1 (1976), Opportunity (2004), Curiosity (2012)

Το 1976 η NASA πατάει για πρώτη φορά πάνω σε άλλο πλανήτη. Το Viking 1 προσεδαφίζεται στον κόκκινο πλανήτη και μας προσφέρει τα πρώτα έγχρωμα πανοράματα από την επιφάνειά του. Το Opportunity θα κάνει την ιστορική του ανακάλυψη, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Άρη, κάποια στιγμή στο παρελθόν. To Curiosity θα συνεχίσει την έρευνα γύρω από την γεωλογία του Άρη, το κλίμα του, καθώς και για ενδείξεις πιθανής ύπαρξης ζωής στο παρελθόν.  

post image
Πηγή: Viking 1, NASA

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Voyager (1977), Juno (2011), Parker Solar Probe (2018)

Το Voyager 1, ξεκίνησε το ταξίδι του με το “δίδυμό του” Voyager 2 και μετά από πάνω από 40 χρόνια ταξιδιού, αποτελεί σήμερα το πιο απομακρυσμένο διαστημόπλοιο από την Γη. Το διαστημόπλοιο Juno κατευθυνόμενο προς τον Δία και τους Δορυφόρους του, συνεχίζει μέχρι σήμερα την έρευνά του στον Γιγαντιαίο αέριο πλανήτη. Μετά την πρόσφατη αναχώρησή του, το Parker Solar Probe κατευθύνεται προς τον Ήλιο για να τον μελετήσει, πετυχαίνοντας την υψηλότερη ταχύτητα ανθρώπινης κατασκευής (~200km/s).

post image
Πηγή: Getty Images
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΩΝ

JWST (~2021), Άνθρωπος στον Άρη (2030s)

H NASA ετοιμάζει να θέσει σε τροχιά το James Webb Space Telescope, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Καταγράφοντας κυρίως στα υπέρυθρα μήκη κύματος θα μπορέσει να δει πολύ μακριά και βαθιά στο παρελθόν, παρακολουθώντας την δημιουργία των πρώτων γαλαξιών του σύμπαντος.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της NASA, ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη, το οποίο θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή διαστημικών ταξιδιών και πιθανώς την έναρξη των προγραμμάτων διαπλανητικής μετοίκησης.

post image
Πηγή: The Martian, 20th Century Fox

Θα καταφέρουμε ποτέ να πατήσουμε στον Κόκκινο πλανήτη; Έχει τελικά όρια η ανθρώπινη τεχνολογία; Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να ικανοποιήσουμε την πηγαία μας περιέργεια για το άγνωστο;

astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  QUIZ – Πόσα χρόνια ζωής συμπλήρωσαν οι μεγαλύτεροι επιστήμονες;

  Previous article

  TOP-5 Ταινιών Διαστήματος!

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  TOP-5 Ταινιών Διαστήματος!

  Ταινίες στο διάστημα! Τα μεγάλα ταξίδια των Neil Armstrong, Jim Lovell και Chris Hadfield ζωντανεύουν στις οθόνες μας. Πως είναι να βρίσκεσαι στην ...