ΝΕΑ

Η πρώτη πραγματική φωτογραφία Μαύρης Τρύπας είναι γεγονός

0

10 Απριλίου 2019. Η μέρα που θα θυμόμαστε ως την πρώτη φορά που η επιστήμη κατάφερε να «δει» μια μαύρη τρύπα! Το πρόγραμμα Event Horizon Telescope, ύστερα από αρκετούς μήνες έρευνας, έδωσε στην δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα από τον «γειτονικό» μας γαλαξία Messier 87 και αποτύπωσε την γιγαντιαία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του. Βρίσκεται 55 εκ. έτη φωτός μακριά και η μάζα της είναι περίπου 6,5 δις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας.

Πως όμως καταφέραμε να δούμε τόσο μακριά;

Το πρόγραμμα Event Horizon Telescope απαιτούσε τον συνδυασμό 8 πανίσχυρων τηλεσκοπίων τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Γης, από τον Νότιο Πόλο και την Χιλή, μέχρι την Ισπανία. Έτσι η συνδυαστική ισχύ τους, κατάφερε να μας δώσει ένα αποτέλεσμα παραγόμενο από ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου ~14.000 χιλιομέτρων δηλαδή όσο η διάμετρος της Γης. Αυτός ο συνδυασμός ισχύος από τα 8 σημεία του πλανήτη μας δημιουργεί και τις αντίστοιχες δυσκολίες καθώς οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να είναι και συγχρονισμένες χρησιμοποιώντας ατομικά ρολόγια τα οποία θα μπορούν να καταγράφουν κάθε μικρή απόκλιση, αλλά και ο καιρός θα πρέπει να είναι ιδανικός με πεντακάθαρους ουρανούς και στα 8 αυτά σημεία.

post image
Πηγή: nature.com

Το προσεχές διάστημα, αναμένουμε και την αντίστοιχη φωτογραφία από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία, όπου αν και πιο κοντά μας, είναι πιο δύσκολο να φωτογραφηθεί λόγω του αρκετά μικρότερου μεγέθους της και της αρκετά πιο γρήγορης περιστροφής της.

Ακολουθεί ένα επεξηγηματικό διάγραμμα από το nature.com το οποίο περιγράφει την δομή της μαύρης τρύπας.

post image
πηγή: NIK SPENCER/Nature; Avery Broderick/University of Waterloo

 

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας στο 7:35 του βίντεο που ακολουθεί:

 

astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  To AstroFacts στο Athens Science Festival 2019!

  Previous article

  Katie Bouman: Η γυναίκα πίσω από τον αλγόριθμο της μαύρης τρύπας

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  More in ΝΕΑ

  ΝΕΑ

  Η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2019!

  Ένα μήνα μετά το εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης Σελήνης, ο φυσικός μας δορυφόρος θα μας χαρίσει άλλο ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο. Το βράδυ ...