ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Διαγωνισμός CanSat και η συμμετοχή της ομάδας Anti-Spin

0

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής. Στόχος του είναι η εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές λυκείου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές. Οι ομάδες αποτελούνται από 4 με 6 μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή με την βοήθεια αλεξίπτωτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Ποια είναι η ομάδα Anti-Spin;

post image
Η περσινή συμμετοχή του 26ου ΓΕΛ Αθηνών στον διαγωνισμό CanSat

Η ομάδα Anti-Spin από το 26ο ΓΕΛ Αθηνών, μας παρουσιάζει την δουλειά της:

«Ο κύριος επιστημονικός σκοπός της αποστολής μας είναι η σταθεροποίηση του CanSat ώστε να επιτευχθεί σταθερή λήψη εικόνας από την κάμερα ανεξάρτητα από τυχόν αναταράξεις κατά την πτώση του.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στις προηγούμενες συμμετοχές μας στον διαγωνισμό ήταν η ανεξέλεγκτη περιστροφή του CanSat γύρω από τον κατακόρυφο άξονα του. Αν και αυτό οφειλόταν σε έναν βαθμό σε πρόβλημα του αλεξίπτωτου, θέσαμε ως κύρια δευτερεύουσα αποστολή τη δημιουργία ενός συστήματος που θα εξασφαλίσει την σταθεροποίηση του CanSat.

Για να πραγματοποιηθεί η σταθεροποίηση θα χρησιμοποιήσουμε μία τεχνική παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Kepler, μόνο που εκεί χρησιμοποιείται για την περιστροφή των τηλεσκοπίων και όχι για την σταθεροποίησή τους!

Συγκεκριμένα, θα αναπτύξουμε λογισμικό το οποίο θα σταματά την όποια περιστροφή του CanSat περιστρέφοντας με κατάλληλη φορά και ταχύτητα έναν δίσκο μέσω ενός μοτέρ. Ουσιαστικά θα θέσουμε την αρχή διατήρησης της στροφορμής στην υπηρεσία μας!

Παράλληλα με την κύρια θα αναπτυχθούν και άλλες αποστολές, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Να επισημάνω ότι το 26ο ΓΕΛ, Μαράσλειο, συμμετέχει  για 3η συνεχή χρόνια στον διαγωνισμό Cansat in Greece, την πρώτη χρόνια η ομάδα μας μάλιστα κατέκτησε την πρώτη θέση με την αποστολή CAN.I.S. και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Cansat in Europe.»

Μπορείτε να ακολουθήσετε την ομάδα Anti-Spin εδώ:

Instagram: @anti_spin

Twitter: @SpinAnti

Snapchat: anti.spin

Youtube: The Anti-SPIN 26ο ΓΕΛ

Facebook: Αποστολή Anti-SPIN 2019 Cansat
astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  To OSIRIS-REx, ένας δειγματολήπτης, στην επιφάνεια του αστεροειδή Bennu

  Previous article

  Τα «δίδυμα» Voyagers εκτός των ορίων της Ηλιόσφαιρας

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  TOP-5 Ταινιών Διαστήματος!

  Ταινίες στο διάστημα! Τα μεγάλα ταξίδια των Neil Armstrong, Jim Lovell και Chris Hadfield ζωντανεύουν στις οθόνες μας. Πως είναι να βρίσκεσαι στην ...