ΝΕΑ

Ο θάνατος του Kepler, του εξερευνητή κατοικήσιμων πλανητών.

0

Το μοναχικό διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας, συνταξιοδοτείται. Έτσι, στις 30 Οκτωβρίου 2018, η ΝΑΣΑ θέτει εκτός λειτουργίας το ιστορικό τηλεσκόπιο, λόγω εξαντλήσεως των καυσίμων του, αφήνοντάς το να χαθεί στο αχανές σύμπαν, μακριά από την Γη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, πρόλαβε να μελετήσει πάνω από 500.000 άστρα, εντοπίζοντας και μελετώντας πάνω από 3500 εξωπλανήτες (2.662 επιβεβαιωμένοι) και δίνοντας αρκετό υλικό προς μελέτη για τα επόμενα χρόνια στους ερευνητές.

“Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα 35 χρόνια πριν δεν γνωρίζαμε ούτε έναν πλανήτη εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος” τονίζει ο William Borucki, ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής ερευνητής του Kepler Mission.Το τηλεσκόπιο Kepler δεν μας έβγαλε απλώς από την άγνοια, αλλά μας προσέφερε αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά. Συγκεκριμένα:

 • Περίπου το 70-80% των άστρων έχουν τουλάχιστον έναν πλανήτη σε τροχιά
 • Το 20-50% των άστρων, φιλοξενούν ένα βραχώδη εξωπλανήτη που βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης, όπου δηλαδή μπορεί να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή.
 • Στον γαλαξία μας, κάθε άστρο έχει κατά μέσο όρο 1,6 πλανήτες σε τροχιά, άρα αναλογικά έχουμε πάνω από 1 τρις εξωπλανήτες μόνο στον Milky Way.
post image
Ηλιακά συστήματα βάσει αριθμού πλανητών https://www.nasa.gov/content/kepler-multimedia

Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα 35 χρόνια πριν δεν γνωρίζαμε ούτε έναν πλανήτη εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος

William Borucki, ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής ερευνητής του Kepler Mission

Πως όμως εντοπίζουμε έναν εξωπλανήτη;

Ο βασικός τρόπος εντοπισμού εξωπλανητών από το Kepler γίνεται με την μέθοδο Transit. Όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από το μητρικό του άστρο (όπως φαίνεται στο gif παρακάτω) κόβει ένα ποσοστό του φωτός που φτάνει σε εμάς. Βάσει της συχνότητας αυτού του φαινομένου, του ποσοστού φωτός που κόπτεται, της διάρκειας αυτής της διέλευσης καθώς και πολλών άλλων μετρήσεων, μπορούμε να εξάγουμε αρκετές σημαντικές πληροφορίες για τον εξωπλανήτη όπως το μέγεθός του, τον χρόνο περιφοράς του γύρω από το μητρικό του άστρο, καθώς και πληροφορίες για την σύσταση και την δομή του.

post image
Ο εντοπισμός εξωπλανητών με την μέθοδο Transit - Credits: NASA's Goddard Space Flight Center

Το κυνήγι εξωπλανητών μόλις ξεκίνησε. Ο διάδοχός του, το τηλεσκόπιο TESS που έχει ήδη “πιάσει δουλειά” μετά την εκτόξευσή του τον Απρίλιο του 2018, έχει ως στόχο να σκανάρει πάνω από 200.000 άστρα και να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του επιτυχώς.

Πηγή: https://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/overview/index.htmlastrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  Κριτική Βιβλίου | Άνθρωπος στον Άρη

  Previous article

  QUIZ – Μπορείς να βρεις τον επιστήμονα, μόνο από την εξίσωσή του;

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  More in ΝΕΑ

  ΝΕΑ

  To AstroFacts στο Athens Science Festival 2019!

  Ήρθε η ώρα για την πρώτη διαδραστική παρουσίαση του AstroFacts, την Κυριακή 07/04 στις 15:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του ...