ΝΕΑ

Τα «δίδυμα» Voyagers εκτός των ορίων της Ηλιόσφαιρας

0

Το 2018 το Voyager 2 ακολούθησε το παράδειγμα του Voyager 1 και βρίσκεται πλέον και αυτό στον διαστρικό χώρο, έξω από την ηλιόσφαιρα, πάνω από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Μετά από ένα ταξίδι 41 ετών τα “δίδυμα” Voyagers αποτελούν τα 2 πιο απομακρυσμένα ανθρώπινα κατασκευάσματα. Πως ξεκίνησε όμως αυτό το ταξίδι;

To πρόγραμμα Voyager ξεκίνησε το 1977 με την εκτόξευση του Voyager 2 (20-08-1977) και 16 μέρες αργότερα του Voyager 1 (05-09-1977) με σχέδιο πτήσης για μόλις 5 χρόνια. “Εκτοξεύσαμε τα 2 διαστημόπλοια Voyager τα οποία είναι βασικά τα ίδια, αλλά σε διαφορετικά μονοπάτια. Το Voyager 2 επιλέχθηκε να κάνει την μεγάλη διαδρομή, περνώντας από τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.’’, σημειώνει ο Ed Stone, Επιστήμονας του Προγράμματος Voyager.

Το Voyager 2 άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το ηλιακό σύστημα. Είδαμε ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιω και πιθανούς ωκεανούς στην Ευρώπη.

Ed Stone, Επιστήμονας του Προγράμματος Voyager

post image
Η πορεία των Voyagers 1 και 2, Πηγή Voyager/ NASA
Τι είναι όμως ο διαστρικός χώρος και πως αντιληφθήκαμε την είσοδο του σε αυτή;

Ο ήλιος δημιουργεί γύρω του μια “φουσκα” από πλάσμα, μέσα στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό του υλικού καθώς και το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται, έρχεται από αυτόν. Τα Voyagers διαθέτουν έναν αισθητήρα ο οποίος μετράει τον ηλιακό άνεμο. Όταν ο αισθητήρας δείχνει πλέον μηδενικές ενδείξεις, σημαίνει ότι πλέον το διαστημικό σκάφος έχει εξέλθει από αυτήν την περιοχή. Σημειώνεται πως το Voyager 2 βρίσκεται τόσο μακριά, που οποιοδήποτε σήμα από αυτο πίσω στην Γη κάνει περίπου 16,5 ώρες να φτάσει.

To Voyager 2 σε αριθμούς:

post image
Πηγή Voyager/ NASA

Αυτό που το κάνει τόσο συναρπαστικό είναι ότι (το Πρόγραμμα Voyager) όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτά που πιστεύαμε, αλλά ακόμα καλύτερα, μας λέει αυτά που δεν ξέραμε και πως υπάρχει ακόμα κάτι να ανακαλυφθεί.

Ed Stone, Επιστήμονας του Προγράμματος Voyager
astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  Ο Διαγωνισμός CanSat και η συμμετοχή της ομάδας Anti-Spin

  Previous article

  Κριτική ταινίας | Alien

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  More in ΝΕΑ

  ΝΕΑ

  To AstroFacts στο Athens Science Festival 2019!

  Ήρθε η ώρα για την πρώτη διαδραστική παρουσίαση του AstroFacts, την Κυριακή 07/04 στις 15:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του ...