ΝΕΑ

Το InSight στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

0

Ήταν 6 Αυγούστου του 2012. Το Curiosity Rover προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του Άρη. Μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια το Curiosity έχει καλύψει περίπου 20 χιλιόμετρα στην επιφάνειά του και μας έχει δώσει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την γεωλογία και το κλίμα του.

6 χρόνια αργότερα, στις 5 Μαΐου 2018, μια νέα αποστολή για την κατανόηση του γειτονικού μας πλανήτη ξεκινά. Το InSight Lander ξεκινά ένα ταξίδι 484 εκ. χιλιομέτρων με προορισμό το Elysium Planitia, μια περιοχή του Άρη που χαρακτηρίζεται ως σημείο πάρκινγκ των διαστημικών αποστολών, λόγω της ευνοϊκής του τοποθεσίας (βρίσκεται στον ισημερινό και βέλτιστη απόδοση των ηλιακών panels του Lander) και του επίπεδου και μαλακού εδάφους του.

Μετά από περίπου 6,5 μήνες το InSight Lander ακουμπά μαλακά στην κόκκινη οξειδωμένη επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη και βγάζει τις 2 πρώτες φωτογραφίες από την άγρια αφιλόξενη επιφάνεια του!

post image
Πηγή: NASA/InSight Lander
Τι ακριβώς όμως θα ερευνήσει το InSight Lander;

Το InSight Lander εκτελώντας χρέη γεωλόγου και σεισμογράφου θα έχει ως στόχο να μελετήσει την σύσταση του πλανήτη, από τον μανδύα μέχρι τον πυρήνα του, τις σεισμικές δονήσεις του καθώς και την εσωτερική του θερμοκρασία.

Πιο συγκεκριμένα, θα διαθέτει ένα τρυπάνι το οποίο θα εισχωρεί αργά-αργά στην μαλακή επιφάνεια της περιοχής Elysium Planitia και ύστερα από 40 μέρες θα έχει φτάσει στο επιθυμητό βάθος των 5 μέτρων. (Σημειώνεται πως το μέχρι τώρα ρεκόρ κατέχει το Curiosity έχοντας φτάσει σε βάθος μόλις 2 εκατοστών!) Το συγκεκριμένο τρυπάνι ταυτόχρονα θα ελέγχει την εσωτερική θερμοκρασία του Άρη καθώς και θα προκαλεί μικρές σεισμικές δονήσεις, βάσει των οποίων θα σκιαγραφείται η εσωτερική δομή τουΟ δεύτερος αισθητήρας του InSight, θα καταγράφει τις σεισμικές αυτές δονήσεις και θα αναλύσει την γενικότερη σεισμική δραστηριότητά του.

post image
Πηγή: NASA/InSight Lander

Το πρόγραμμα εκτιμάται να διαρκέσει 2 γήινα χρόνια (λίγο περισσότερο από 1 αρειανό έτος) και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει μεγάλα ερωτήματα όπως:

-Ποια είναι η βασική δομή του Άρη;

-Ποια είναι η σεισμική του δραστηριότητα;

-Πως δημιουργήθηκαν οι βραχώδεις πλανήτες πριν από 4,5 δις χρόνια;

-Ποια είναι η σύσταση ενός πλανήτη που μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για ζωή όπως αυτό της Γης;

 astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  TOP-5 Ταινιών Διαστήματος!

  Previous article

  Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 21 χρόνια του

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  More in ΝΕΑ

  ΝΕΑ

  To AstroFacts στο Athens Science Festival 2019!

  Ήρθε η ώρα για την πρώτη διαδραστική παρουσίαση του AstroFacts, την Κυριακή 07/04 στις 15:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του ...