ΝΕΑ

To OSIRIS-REx, ένας δειγματολήπτης, στην επιφάνεια του αστεροειδή Bennu

0

Μετά από ένα ταξίδι 2 δις χιλιομέτρων το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx φτάνει στον αστεροειδή Bennu, έναν αστεροειδή σχήματος διαμαντιού και διαμέτρου περίπου 500 μέτρων (αντίστοιχο ύψος με αυτό των ψηλότερων κτιρίων του κόσμου όπως το Taipei 101 ή το Shanghai World Financial Center).

Μετά από ένα κυνήγι 2 ετών, το OSIRIS-REx κατάφερε να “πιάσει” τον Bennu στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά γύρω του στις 31 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά σε ένα τόσο μικρό σώμα, στην ιστορία των διαστημικών εξερευνήσεων.

Η λήψη δείγματος από την επιφάνειά του αποτελεί τον κύριο στόχο της αποστολής. Ο ρυθμός προσέγγισής του όμως, θα είναι αργός. Το OSIRIS-REx αρχικά θα σκανάρει τον αστεροειδή χαρτογραφώντας τον λεπτομερώς. Θα μελετήσει την ακριβή του μάζα, καθώς και τον ρυθμό περιστροφής του. Αφού ολοκληρωθεί η εξονυχιστική μελέτη του Bennu, θα τον πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής και με έναν βραχίονα 3 μέτρων θα συλλέξει υλικό ποσότητας τουλάχιστον 60 γραμμαρίων προς μελέτη. Το OSIRIS-REx υπολογίζεται ότι θα είναι σε θέση για την συλλογή υλικού το 2020, ενώ θα μπορέσει να επιστρέψει το “δέμα” του πίσω στην Γη το 2023.

ΤΟ OSIRIS-REx προσεγγίζει τον Bennu για δειγματοληψεία Πηγή: GIPHYΓιατί επιλέχθηκε όμως ο αστεροειδής Bennu για αυτήν την δειγματοληψία;

Γνωρίζουμε την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα. Σε μικρή απόσταση όμως από την Γη (100-200 εκατομμύρια χιλιόμετρα) βρίσκονται μόλις οι 7000. Δεύτερο κριτήριο αποτελούσε η τροχιά του κάθε αστεροειδή η οποία θα έπρεπε να είναι ομαλή και αντίστοιχη με αυτήν την Γης. Ο αριθμός των υποψηφίων πέφτει στους 192. Επόμενο χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να πληροί είναι το σχετικά μεγάλο μέγεθος (>200 μέτρα διάμετρο). Οι μικρότεροι σε μέγεθος αστεροειδείς θα ήταν πιο δύσκολα προσβάσιμοι καθώς υλικό από την επιφάνειά τους δραπετεύει λόγω της αμυδρής τους βαρύτητας και θα δυσκόλευε την μελέτη του. Έτσι καταλήγουμε στους 26 υποψηφίους.

Βασικός λόγος μελέτης των αστεροειδών αποτελεί η καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος καθώς και η δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας. Απαραίτητο συστατικό που δίνει τέτοιες πληροφορίες αποτελεί ο άνθρακας ο οποίος μπορεί να περιέχει οργανικά μόρια και αμινοξέα. Έτσι στα ημιτελικά προκρίνονται μόλις 5 αστεροειδείς από τους τουλάχιστον 100.000.

post image
Η τροχιά του αστεροειδή Bennu, Πηγή: Planetary Society

Ποιο ήταν το τελικό κριτήριο για τον νικήτη;

Ο αστεροειδής Bennu αποτελεί τον μόνο αστεροειδή από τους 5 για τον οποίο έχουμε ήδη αρκετές πληροφορίες. Είναι ο μόνος που έχει μελετηθεί με ραντάρ, κάνοντάς μας γνωστό όχι μόνο το μέγεθός του αλλά την ομαλή επιφάνειά του, κατάληλλη για δειγματοληψία.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω ο αστεροειδής Bennu αποτελούσε τον μοναδικό αστεροειδή που ακολουθεί τα παρακάτω κριτήρια:

-Κοντά στην Γη (100-200 εκατομμύρια χιλιόμετρα)

-Ομαλή τροχιά

-Μεγάλη διάμετρο (>200 μέτρα)

-Πλούσιος σε άνθρακα

-Γνωστό μέγεθος και ομαλή επιφάνεια
astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 21 χρόνια του

  Previous article

  Ο Διαγωνισμός CanSat και η συμμετοχή της ομάδας Anti-Spin

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  More in ΝΕΑ

  ΝΕΑ

  To AstroFacts στο Athens Science Festival 2019!

  Ήρθε η ώρα για την πρώτη διαδραστική παρουσίαση του AstroFacts, την Κυριακή 07/04 στις 15:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του ...