ΝΕΑ

To πρώτο μόριο του σύμπαντος εντοπίζεται χάρη στο υπέρυθρο τηλεσκόπιο στο αεροσκάφος SOFIA

0

(ελεύθερη μετάφραση από άρθρο στο www.sciencemag.org)

Το πρώτο μόριο του σύμπαντος, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το big bang, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στο διάστημα. Το υδρίδιο του ηλίου (HeH), μια ένωση μεταξύ υδρογόνου και ηλίου, εντοπίστηκε στα 3000 έτη φωτός μακριά, από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο που φέρει ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος 747 ονόματι SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) το οποίο κάνει τις παρατηρήσεις του πάνω από το παχύ στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης.

Το υδρίδιο του ηλίου θεωρείται η απαρχή της Χημείας, καθώς αποτελεί την πρώτη χημική ένωση μετά το big bang, ενώ το σύμπαν έφτασε στην θερμοκρασία των 4000Κ και τα ιόντα άρχισαν να ενώνονται με τα ηλεκτρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούν ουδέτερα φορτισμένα άτομα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως σε αυτά τα πρωταρχικά αέρια, το ουδέτερα φορτισμένο ήλιο αντέδρασε με τα ιόντα υδρογόνου έτσι ώστε να δημιουργήσει χημικούς δεσμούς οι οποίοι δημιούργησαν τα πρώτα μόρια του σύμπαντος! 

Το 1925, οι χημικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν το υδρίδιο του ηλίου στα εργαστήρια. Την δεκαετία του 70, προέβλεψαν ότι το συγκεκριμένο μόριο θα πρέπει να δημιουργείται εντός των πλανητικών νεφελωμάτων, από αέρια που εκπέμπουν τα άστρα κατά τον θάνατό τους. Όμως μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, δεν εντοπιζόταν το συγκεκριμένο μόριο, δημιουργώντας αμφιβολίες στην συγκεκριμένη θεωρία.

Προκειμένου να εντοπίσουμε αυτό το μόριο οι αστροχημικοί αναζητούν συγκεκριμένες συχνότητες φωτός, οι οποίες προδίδουν την ύπαρξή του, κυρίως στην υπέρθρη ακτινοβολία η οποία μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα της Γης.  Ύστερα από χρόνια έρευνας, το υπέρυθρο τηλεσκόπιο το οποίο βρίσκεται στο αεροσκάφος SOFIA, εντόπισε το υδρίδιο του ηλίου στο πλανητικό νεφέλωμα NGC 7027. Το αποτέλεσμα δείχνει πως αυτό το σπάνιο μόριο, μπορεί όντως να δημιουργηθεί μόνο του στο διάστημα καθώς και ότι η εξέλιξη της χημείας τα επόμενα σχεδόν 14 δισεκατομμύρια χρόνια πατάει σε πιο σταθερό έδαφος.

astrofacts
astro-lover, sky passionate - Διαχειριστής του ιστότοπου astrofacts.gr

  Katie Bouman: Η γυναίκα πίσω από τον αλγόριθμο της μαύρης τρύπας

  Previous article

  Διαδικτυακά μαθήματα αστρονομίας για μαθητικό διαγωνισμό δημοτικού

  Next article

  You may also like

  Comments

  Comments are closed.

  More in ΝΕΑ

  ΝΕΑ

  Η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2019!

  Ένα μήνα μετά το εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης Σελήνης, ο φυσικός μας δορυφόρος θα μας χαρίσει άλλο ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο. Το βράδυ ...